Slideshow image

"När söndagsskolan var slut då skulle jag gå i högmässan med mormor. Hon stod utanför kyrkan och ropade ”Pyyy”, berättar artisten Py Bäckman. Py Bäckman är en av de intervjuade i Kyrkans Tidnings poddserie där hon får frågan om var hon vill ställa Jesus.

– Efter högmässan med mormor var det ju ofta kaffe på församlingsgården med kakor och det ville jag ju inte missa heller, berättar Py Bäckman som gärna berättar gärna om uppväxten i Iggesund.

Det var mamma, mormor och morfar med tryggheten i ett hem som till största delen var ett matriarkat.

Morfar, stackarn han gick upp på kammaren och läste ibland när det blev för livat med mamma, mormor och mig i köket, berättar Py.

Reaktioner vid dopet

Mormor sjöng i kyrkokören på söndagar, så småningom sjöng Py i barnkören och blev själv både solist och medlem kyrkokören. Det var självklart och naturligt att vara med i kyrkan och att det fanns en plats där.

Men när Py skulle döpas i Njutångers kyrka uppstod det ett visst gnissel från prästens håll eftersom hennes mamma var ensamstående. I podden ”Var ska jag ställa Jesus” hon om vad som hände.

Lift till Stockholm

Så småningom drog Py Bäckman till Stockholm för musiken och konsten, hon och en kompis råkade få lift med ett väldigt känt rockband. Det har blivit en lång musikkarriär som sångerska, både i band och som solist och inte minst som låtskrivare. Py Bäckman ligger bakom ”Stad i Ljus”, ”Vandraren”, Gabriellas sång” och en mängd andra.

Klicka nedan för flertal kända svenskars intervjuer.

Intervjuer på Svenskakyrkanspodden